Lecții de prin minister–Training intensiv despre cum să fentezi prostimea și un pic de sexism

Este mai, este vară deja și ne coacem în cele două camere care ne servesc drept birou. Cea de-a treia colegă din cabinet împarte biroul cu Valeriu, cu noi sau merge prin alte birouri ori pe hol, căci nu mai avem spațiu pentru încă un birou (legal, cabinetul este format din maxim 4 persoane). Ne coacem la propriu, aparatul de aer condiționat nu merge încă.

Suntem #lamunca de vreo lună de zile. Imi petrec cam 12 ore/zi alături de Chiru, pe care o iubesc aproape cât pe propria-mi soră, ceea ce e excelent, ținând cont că avem birourile în oglindă și o privesc, vrând-nevrând, cam toată ziua. De când lucrăm împreună, am învățat să râdem împreună, să plângem la greu, să vorbim birjărește, cum zice Valeriu. Chiru e mult mai bună decât mine la asta.

Lumea din minister ne dă târcoale, să vadă cine, cum, ale cui suntem. Ce partid, ce interese. Cum nu e nimic de aflat, se nasc câteva mituri interesante în minister și unele ajung pe la urechile noastre. O bârfă îmi e spusă pe față, când o doamnă tare drăguță vine să lase niște documente și cere să vorbească cu doamna directoarea de cabinet.

Eu sunt, dar puteți să-mi spuneți Simona. Cu ce pot să vă ajut?

Ah (mare dezamăgire pe fața colegei mele, teatral). Credeam că o să vorbesc cu cineva mai experimentat, mai serios. Tu ești așa de tânără…de frumoasă…înseamnă că știi să faci CEVA foarte bine (acel ceva, după limbajul non-verbal, era clar de natură sexuală).

 

…Ahh?!?…

Recunosc că e prima dată când m-am blocat complet. Da, sunt tânără și mă simt îndeajuns de confortabil în pielea mea, am avut mereu job-uri mult prea avansate pentru vârsta mea, ar spune unii, dar niciodată nu mi s-a spus că motivul este că am niște skill-uri care nu se trec în CV. Culmea, venind de la o altă femeie.

Vă întrebați ce i-am răspuns? I-am mulțumit. Chiar a fost o lecție. Plus că am râs cu Chiru despre asta o grămadă apoi.

O altă lecție a venit de la o altă femeie, cu multă experiență în administrație. Cum s-ar spune, cu legitimitate. In prima lună la minister, a venit (cu adevărate gânduri de pace) ca să ne țină un training despre cum să răspundem la petiții și sesizări, de care eram la propriu îngropate. Printre multe altele, cabinetul secretarului de stat trebuie să centralizeze petițiile și sesizările pentru toate agențiile din subordine, să le ceară să răspundă, să verifice și să modifice răspunsurile, iar apoi să fie semnate și trimise de către secretarul de stat responsabil. Desigur, acest proces naște de cele mai multe ori, o totală lipsă de responsabilitate. Cum ultima semnătură și responsabilitatea pică în cârca secretarului de stat, inutil de spus ce răspunsuri am văzut.

Ei bine, nu am mai ținut trainingul, căci ne-am îngrozit după primele cuvinte. Pe scurt, titlul său putea fi acesta: cum să răspunzi la cereri pe 544 scriind mult și nespunând nimic. Sfaturile (atât cât am avut nervi să ascult) au fost așa:

–scrie cât mai multe cuvinte dar nu spune nimic exact;

–nu oferi niciodată date concrete sau deadline-uri;

–dai mereu vina pe altcineva;

–dacă poți evita să răspunzi, fă-o.

Am primit petiții și sesizări pe hârtie de cea mai bună calitate, probabil cu fir de aur și parfum, dar majoritatea erau scrise (metaforic) cu sânge. Am respirat disperarea prin rândurile acelea, de la oameni care nu știu pe ce drum să o apuce. Cum poate cineva, oricine, plătit din bani publici, să nu îi pese? Nu știu dacă noi, în cabinet, am reușit să formulăm cele mai bune răspunsuri, dar am încercat mereu să ne ținem de sfaturile astea, dar pe invers. Măcar am învățat ce să nu facem, așa că tot o lecție a fost și asta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s