[RO] 4. Oglindă, oglinjoară!? Despre alegeri și schimbare cu orice preț

Cred că alegerile astea sunt despre noi. Despre alegerea noastră de a hrăni lupul cel rău sau pe cel bun, despre lipsa de leadership și fellowship, pe care o bună parte dintre americani o simt. Conform binelui meu, americanii au dat ieri mai multă hrană lupului greșit, sper să se schimbe balanța.

Mă sperie alegerile astea, din nenumărate motive. Am văzut americani în toată firea plângând, întrebându-mă, mai în glumă, mai în serios, cum e România. Cei din bula mea nu se simt reprezentanți, sunt încă în stare de șoc și încearcă să înțeleagă ce tocmai i-a lovit. Ei bine, și pe mine m-a lovit chestia asta, căci un personaj ca Trump e greu de imaginat ca președinte. Iată-ne totuși aici. Ce mă doare pe mine mai tare?

  1. În primul rând, nu îmi găsesc un răspuns clar la o întrebare pe care o credeam demult depășită–este oare natura umană mai degrabă rea (suntem rasiști, misogini, neincluzivi) sau oare doar extrem de ușor de manipulat? La ce valori vrem să renunțăm pentru a vedea o schimbare, fie ea bună sau rea, fără vreo destinație anume? Până azi, credeam mult în a doua variantă, dar mă gândesc la cât de mulți susținători a avut Hillary–în media, în majoritatea formatorilor de opinie, vedete de tot soiul, cât de promovate au fost îngrozitoarele discursuri ale lui Trump care ne-au oripilat pe toți (sau așa credeam!). Si totuși… Știu că factorii sunt extrem de diverși (mi-au plăcut explicațiile astea și astea), dar îmi e clar că ceea ce am învățat la școală în materie de comunicare nu mai este de actualitate.

2. Drepturile omului, (re)văzute ca un nice to have. America, acest tărâm al diversității, al incluziunii, a devenit deodată un spațiu al clivajelor care dă pe apa sâmbetei decenii de progres accelerat. Lucrând zilnic la Africa Integrity Indicators și fiind terifiată când cercetători din teren raportează cum în unele locuri femeile sunt vândute și cumpărate mai ceva ca animalele, cum jurnaliști sunt omorâți, persoanele de altă orientare sexuală față de ‘normă’ grav pedepsite, minorități etnice și religioase fără pic de protecție legală, mă întreb cum pot cetățenii americani să regreseze? Oare a fost totul o poleială în statele roșii (cu specificul lor economico-social)? Sper că nu și că lucrurile se vor calma rapid.

3. Schimbările climatice. Nu mă consider deloc romantică gândindu-mă acum la schimbările climatice, iar plămânii mei au nevoie de oxigen și nu de tot felul de substanțe toxice. Nici inundațiile nu-mi plac și având o populație din ce în ce mai mare și cu din ce în ce mai puțin spațiu pentru locuire, agricultură și spații verzi, să vezi atunci ce o să mai vorbim despre securitate. Trump nu crede în așa ceva, dar eu cred. Iar acum un american consumă (doar la el/ea acasă, cât 34 de indieni la un loc). Fracking-ul, energia nesustenabilă, vor fi probabil mai des folosite. Ei bine, așa plăpând cum este acum pământul, asta mă afectează și pe mine direct! Măcar și de asta, sunt tare, tare nădăjduită. Îmi doresc să fie degeaba și să nu aibă Trump prea multe de decis pe problematica asta. Neapărat de văzut Before the Flood!

4. Rusia și zona Mării Negre. Damn! Pare-se că noul președinte al lumii libere nu prea vede cum asta ar fi și treaba lui sau nu îi pasă, ceea ce mă surprinde, venind de la un așa om de afaceri de succes (îhâm…). Din nou, sper să se potolească lucrurile, deși nu văd de ce ar sta Rusia cu mâinile în sân când are așa de multe cărți bune.

Bine, bine…Voi fi mereu grupuri de interese, care nu se gândesc mai mult de lungul nasului, puterea care le vine din portofel sau aroganța de a putea decide viața altor oameni. Se vor deghiza în mielușei salvatori oricând le este util. Întrebarea este ce putem face noi, simpli cetățeni, ca să diminuăm pagubele? În contextul asta, nu cred că avem nevoie iarăși de niște păpușari golani care sunt deranjați că ne cerem și noi niște minime drepturi și oleacă de demnitate. În fața negocierilor dure care vor urma și mai ales în contextul în care vom avea președinția UE într-o perioadă tare fierbinte, numai un alt Trump nu ne mai trebuie și nouă.

Ce fac eu în contextul acesta?

  1. O să îmi folosesc votul chiar dacă asta înseamnă să merg 8 ore cu trenul la doar două zile după ce revin din State (da, și eu sunt nemulțumită că sunt legată de adresa de acasă ca să-mi exercit dreptul de vot)
  2. M-am înscris ca și observator aici
  3. Am început să vorbesc cu rudele și prietenii mei afectați de PSDism, ALDEism și alte asemenea partide, într-un mod cât mai obiectiv, ca să aibă acces la cât mai multă informație și nu doar la aia filtrată de la TV
  4. Cât îmi permite timpul, mă folosesc de datele deschise ca să mai aflu ce șmecherii s-au mai întâmplat în zona din care sunt eu (află și tu de aici sau aici, aici sau cu ajutorul lui google)
  5. Incerc să las o amprentă cât mai mică asupra pământului (nu și asupra omenirii). Am renunțat de tot la carne, merg mai mult pe jos, am mai multă grijă la ce produse cumpăr. Știu că e o picătură într-un ocean, dar contează, la fel ca votul.

Cam atât. Gândește-te și tu ce diferență ai face dacă ai urma și tu punctele astea 5. Hai, hai, că nu e greu! Vrei să se repete povestea asta și la noi?

14980778_10154005654456179_171732286570441751_n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s