De-aș avea superputeri sau măcar mulți bani și timp…

…aș investi resurse în dezvoltarea opoziției, cam așa:

  1. Politică nouă și curată

A. dezvoltarea partidelor de opoziție (USR, PNL–dacă chiar ar vrea să se reformeze) și/sau partide noi,

B. educarea tinerilor din politică, indiferent de partid, prin programe pe termen lung (deci fără prezentări de câteva ore și cam atât),

2. Implicare și educație civică

A. activarea donatorilor privați către jurnalismul de investigație, independent,

B. produs media care să comunice simplu, dar eficient, către cetățenii blazați, cărora nu le mai pasă și/sau care acceptă fără întrebări știrile livrate de către (social) media; despre A și B a scris Valeriu aici

C. educație civică în școli, cu manuale dezvoltate de către societatea civilă (cu formarea profesorilor și cu M&E de către societatea civilă), avem deja câteva inițiative bune care trebuie susținute (cum e cel de la Funky Citizens)

3. Societate civilă de pază, mai mare și mai puternică

A. hub virtual și fizic al cetățenilor care fac watchdogging

B. dezvoltarea și comunicarea fact checking-ului și a unui jurnal zilnic al celor care urmăresc activitatea guvernanților (muncă de pionierat în România tot de la Funky)

C. granturi pentru cercetare pentru a înțelege dinamica socială

D. (valabil și pentru punctul 4) m-aș asigura că avem cât mai multe instrumente de monitorizare internaționale  (un exemplu e Open Data Barometer, care nu analizează și România).

E. crearea de punți între sectoare, prin scoaterea tin14481957_1504209022938970_3170618636291766512_oerilor profesioniști din toate sectoarele de activitate din cutia lor. 1-6 luni în care să facă shadowing și să facă proiecte comune cu cel puțin alte două sectoare (iar administrația publică ar avea rolul principal–vreau să văd un consilier de la Ministerul Muncii,  un lucrător într-un ONG licențiat de minister și o companie relevantă celor două, poate  și un jurnalist și un cercetător făcând schimb de experiență pe bune).

 4. Întărirea și protejarea justiției

A. susținerea unor programe de leadership sau a unui hub de resurse pentru juriști (aici un exemplu)

B. accent pe urmărirea zilnică a libertății justiției, a împărțirii puterilor în stat și “traducerea” informației către publicul larg (corelare cu 2B și 3A).

Si dacă chiar mi-aș face de cap cu atâția bani/alte resurse, aș da celor care nu au ieșit niciodată din județul lor, cel puțin o experiență de învățare într-o democrație funcțională, să vadă că se poate și altfel.

Asta aș face eu azi, dacă aș avea mulți bani sau dacă aș fi o companie cu bugete de CSR, m-aș îndrepta și către 1-2 puncte de aici. Până una alta, o societate liberă e benefică pentru toți și o să o mai avem atâta timp cât o să muncim împreună pentru ea, fără să ne băgăm capul în nisipul propriei cutii.

Cam asta îmi doresc eu în ziua asta neagră, un Crăciun mai târziu. gift-arriving-late-never-christmas-ecard-someecards

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s