Asumare.

Până mai azi îmi doream tare mult să am sănătate ca să pot face ceea ce-mi propun. Credeam în zicala aia cu “sănătate să avem că în rest le-am face noi pe toate”. Uite că nu-i chiar așa, că nu avem sănătate în România, dar nici prea multă asumare mi se pare că nu mai avem. Se prea poate să fie din belșug, dar nu prea o mai văd eu din cauza statusurilor care îmi inundă Facebook-ul, inclusiv de către mine. Mi se pare că procesul nostru de catharsis s-a transformat ușor-ușor în procesul nostru de dat și luat like-uri, inimioare și wow-uri și adormim mai liniștiți noaptea. Pfuai, ce i-am zis-o eu lui nenea/doamna guvernant!

Azi nu-mi doresc decât asumare. Din aia, la firul ierbii și/sau de pe un scaun de parlamentar, nu-mi pasă. A S U M A R E. Din aia încăpățânată, cum are gașca PSD-ALDE în a-și salva pielea. Ce Narcos? Ce House of Cards? Apropo de asta, dacă n-ar fi niște nebuni pe acolo care să nu se lase, ar fi fost plictisitor tare Narcos, iar Escobar ar fi fost un (fost) președinte cu mustață, la fel de sfânt cum este Dragnea pentru mulți dintre români.

Cred că asumarea vine și dacă nu mai putem să luptăm – asumarea de a-ți lua o pauză și a-i lăsa pe alții, asumarea în a ne alege bătăliile chiar și noi, ăștia care vrem să schimbăm lumea, asumare că odată început dansul, nu e frumos să îți lași partenerul baltă.

Am intrat în luna în care vom comemora doi ani de Colectiv. Ce s-a întâmplat de atunci? Am câștigat o bătălie, prin guvernarea tehnocrată și am pierdut multe altele. Am câștigat o bătălie cu noi, ieșind la proteste și am pierdut o luptă și mai mare neieșind la vot. Sper, sper – să nu câștigăm lupte imaginare pe Facebook.

Știu că sunt zeci de mii de oameni motivați să facă ceva pentru ca țara asta să nu își piardă demnitatea. Fiecare dintre noi, de am merge în offline fiind ceea ce am vrea să fim și de-am trage după noi măcar 10 oameni…faceți voi calculul. Fiecare dintre noi, de-am verifica bugetele unui minister sau secțiunea de transparență decizională, ori bugetul local care ne interesează, apoi punând niște întrebări… Cred că va face o diferență. De-am investi în educația unor copii, în educație civică, economică, de ne-am pune să facem noi curat acolo unde nu este sau de am susține pe cei care își asumă să facă asta…

Înainte de toate însă, trebuie să ne asumăm. Eu am plecat cu întrebările acestea la drum, începând cu 12 decembrie:

 • Îmi asum să stau în România și să încerc să schimb câte ceva, chiar dacă nu-mi va fi confortabil financiar?
 • Îmi asum să nu renunț la primul obstacol?
 • Îmi asum să nu mă izolez într-o bulă a fericirii și să văd și să caut să înțeleg cum îmi distrug alții dreptul la bunăstare?
 • Îmi asum să lucrez cu oameni care nu fac lucrurile exact cum aș vrea eu să le fac, la aceeași viteză poate, dar având încredere în valorile lor?
 • Îmi asum că poate nu voi vedea niciodată rezultatele muncii noastre, dar știu că ele vor veni?
 • Dar mai ales, îmi asum să mă retrag când toate acestea îmi vor fi prea nocive?

Deocamdată răspunsul este da.

 

One thought on “Asumare.

 1. exact. nimeni nu isi asuma nimic iar democratia e cumva inteleasa gresit prin faptul ca majoritatii oamenilor le e mai usor sa se complaca in situatia existenta si sa nu schimbe nimic iar politicienilor le pica asta ca o manusa. De aceea trebuie oameni care sa-si asume schimbarea, sa profite de pozitia de leadership si sa miste lucrurile inainte chiar daca lumea mai maraie si stramba din nas… sa profite de pozitia de leader in sensul de a cere oamenilor sa intelegea, sa-l sustina, sa-l crediteze cu intelegere o perioada, pana rezultatele planului lui vor da roade.
  Daca am avea astfel de comunicare politica in tara noastra, cred ca am ajunge departe.
  Felicitari pentru articol!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s