Ce am învățat de la comunitățile locale RO100

Salut, sunt Simona și mare parte din timpul meu merge către comunitățile locale ale Platformei România 100. După opt ani de catalizat schimbare socială din și prin societatea civilă, business sau administrația publică, încercând să gândesc proiecte inovatoare care să schimbe lumea de pe-o zi pe alta, am realizat că uneori tot ce trebuie să fac este să fac, fără multă filosofie.

Am crezut mereu că pot schimba lumea dacă am un spate. Dacă am un buget de CSR pe care să îl gestionez, dacă lucrez într-un minister ori dacă sunt într-o rețea de oameni cunoscuți, cu care să gândesc strategii și să găsesc acel buton magic pentru schimbare. Le-am încercat și pe acestea dar, ei bine, am aflat că acel buton magic nu există. Nu cred că va veni nimeni care să tragă de un fir și, ca prin magie, să se termine brusc corupția, nepotismul, nepăsarea și zeflemeaua.

Oceanele sunt formate din picături. Putem să facem schimbare și dacă suntem o buturugă mică, atâta timp cât suntem autentici în ceea ce facem. Pentru că atunci, dacă noi vom deveni intrinsec buni, curați, empatici și integri, chiar dacă va veni cineva care va trage de un fir ca să facem rău, noi nu ne vom clinti.

Am primit această lecție de la oamenii din comunitățile locale RO100, grupuri de oameni organizați informal, care au aderat la valorile noastre. Sute de corporatiști, tineri sau mai puțin tineri, avocați, șoferi de tir ori bancheri care nu s-au mai implicat civic până acum s-au pus pe treabă. Fără training despre cum se face bine, au făcut, cum au crezut ei, donații către biblioteci a mii de cărți, au convins sute de oameni să doneze sânge, au strâns mii de chiștoace de pe stradă și și-au ecologizat cartierele, au făcut petiții, sesizări și educație financiară și civică, au grijă de cei în nevoie, au renovat locuri de joacă și altele. Au făcut-o fără bugete, fără vreun KPI sau forecasting, fără personalitate juridică, fără diplome de merit și de multe ori fără să îi știe nimeni.

M-au învățat că dorința de perfecțiune este uneori mai rea decât a nu te pune să faci nimic de la bun început. Văd prea mulți oameni care cred că gândesc strategic și apoi ajung la concluzia ca nimic nu merită implementarea. Sau oameni care nu votează pentru că nimeni nu este acel Mesia care să facă totul bine peste noapte.

Da, schimbarea este în primul rând în noi. Acolo trebuie să fie, cu autenticitate, cu dăruire față de alții. Fără perfecționism, dar cu integritate. Când noi ne vom fi create o cultură a implicării, în care ne gândim cum afectăm pe cel de lângă noi prin micile noastre acțiuni, atunci nimeni nu va mai putea face rău acestei țări, în mod fundamental.  Cel mai puternic catalizator pentru schimbare este în noi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s