Nu vă supărați pe alergătorii de cursă lungă

Eu mi-am trăit protestul de pe 10 august cu picioarele în nisipul fin din Deltă. Am avut lentilele de contact puse, așa că am văzut clar cel mai înstelat cer pe care mi-a fost dat să-l văd în toată viața mea. Facebook nu mi-a trimis nicio notificare, căci îl scosesem din viața mea cu două zile înainte, când m-am urcat în barcă, cu cortul, sacul de dormit și niște haine.

Nicicând nu m-am simțit mai relaxată, vinovată și determinată ca vineri seara. Am mers la fiecare protest din 2012 încoace și nu mi-am imaginat că cel de vineri va fi atât de violent și abuziv și cu atât mai puțin că PSD va atinge un nou nivel de manipulare, numai bun de ilustrat acel “newspeak” imaginat de Orwell.  Dacă șacalii din Deltă nu mi-au făcut nimic, cei de la guvernare mușcă. Uneori mai blând, alteori cu poftă, mușcătură cu mușcătură, până când vom rămâne despuiați, doar cu regretele noastre.

Obstacolul meu de vineri a fost sentimentul de vinovăție pentru că am ales relaxarea și nu sunetul de vuvuzele și gazele lacrimogene. Sunet de șacali adevărați și nu șacali guvernanți. Însă aș alege același lucru și acum, pentru că ce facem este o cursă lungă, în care avem nevoie și de pauze, de hrană pentru suflet. O Simona în burnout nu face bine nimănui.  Nu face bine nimănui nici să ne rupem în două Românii, fiecare având rol de urât și care urăște. Mai mult ca oricând, trebuie să fim uniți de un ideal constructiv, să ne ascultăm și să colaborăm, mai ales intersectorial. Să facem arc peste timp și să ne gândim încotro vrem să mergem, nu doar să fugim, alergând prostește.

Hai să facem dezbateri serioase despre rolul votului și nu doar să ne supărăm când nu vom avea prezența dorită. Să facem educație civică, financiară, mass-media, să facem fact checking și să ne donăm măcar un 5% din venit celor care își dedică măcar 8 ore/zi acestor proiecte, să fim observatori la vor când va fi cazul și să ne asigurăm că avem alegeri libere.  Iar când este nevoie, să ne hodinim puțin, pentru că suntem într-o cursă de Iron Man pentru care nu ne-am pregătit înainte.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s