Despre animale și oameni. Și despre animale și animale.

Casa mea închiriată a devenit casă temporară pentru cinci pisici, în ultimele 15 luni. Nu mi-au trecut pragul în același timp, n-au fost mereu musafiri iubiți, nu au fost ca în reclame, cu tors, jucat și dormit, însă mi-au deschis ochii spre un univers căruia nu i-am acordat mare atenție până să accept animăluțele astea în viața mea – protecția animalelor.

Pe rând, în viața mea au venit Tuci și Roșco, doi motani de 6 săptămâni pe care i-am adoptat din subsolul unui bloc de pe lângă spitalul Colentina. După 10 luni am plecat toți trei spre case diferite, ei la o familie super iubitoare.

IMG_8024

Acum două săptămâni m-am gândit să cobor la stația de metrou Mihai Bravu în locul celei obișnuite. În drum spre casă am auzit niște țipete înfiorătoare – erau trei pisoi mici, lăsați într-o cutie, pe o cârpă murdară și cu o bucată de brânză lângă. Ce bine ar fi fost dacă acel/acea cineva nu lua puii prea devreme de la mamă,  mai ales că aceea este o zonă de case.

Lor nu le-am dat nume, pentru că plecarea va fi și mai grea. Mă chinui să le găsesc alte familii iubitoare, pentru că a avea grijă de trei pisici mici, în timp de jonglez cu un job și cu sănătatea mea mintală e cam greu.

Singurul moment de până acum, în care a fost ca în filme, mai jos:

În general însă, este așa:

Acum, într-o notă ceva mai serioasă, simt că am aflat câteva lucruri datorită lor:

  1. Odată ce mi-am deschis ochii și urechile, am observat că Bucureștiul este plin de animale ale străzii. Cele norocoase pot sta liniștite pe lângă un bloc, fără ca locatarii să le dea otravă (așa cum era cazul primilor motani de care am povestit) sau să le blocheze accesul la casele lor improvizate în vreun subsol (cum este cazul în blocul meu, numai că acolo erau câțiva pui nou-născuți…). Înțeleg de ce nu toată lumea vrea să ia un animal în casă, însă este altceva ce am putea face: putem da apă și ceva mâncare animalelor din proximitatea casei noastre.
  2. Există campanii pentru sterilizare gratuită la multe cabinete veterinare, cu finanțare de la primărie. Altfel, costul nu este imens. Dacă nu puteți lua animalul în casă, o vizită la vet pentru deparazitare și sterilizare ar ajuta, ca măcar înmulțirea să nu fie necontrolată.
  3. Sunt câteva pagini sau grupuri de Facebook pentru adopții animale, pe care le recomand, printre care Pisici Pe Creier, Adoptii.ro, Adoptii caini/pisici Bucuresti, Adoptii Pisici. Când ești pe grupurile acestea, like and love nu țin de foame 🙂 În această perioadă, sunt minimum 5 cereri disperate pentru adopție, în fiecare zi.
  4. ONG-urile pentru protecția animalelor se chinuie enorm cu puținele resurse pe care le au. Eu am decis că voi dona lunar pentru 1-2 astfel de ONG-uri, imediat ce reușesc să găsesc casă pentru 2 dintre pisoi.
  5. Nu prea sunt locuri pentru foster (îngrijire temporară). Nu am găsit vreun centru care să preia pui așa de mici, care trebuie hrăniți la fiecare două ore și ajutați să își facă nevoile (un ghid care m-a ajutat este acesta).
  6. Din păcate, mare este această “grădină a Maicii Domnului”, în care oamenii găsesc tot felul de moduri “creative” pentru a scăpa de pui: aruncați într-un șanț, la gunoi, în pungă legată sau în cutie, punând otravă și alte minuni. Pur și simplu sunt îngrozită de tot ce am citit în ultimele zile pe grupurile menționate mai sus. În același timp, pare că există un spirit comunitar care, pe alocuri, reușește să salveze vieți.

caine

În concluzie, a avea grijă de animale atât de mici nu este deloc ușor, dar cred că este mai greu să le lăsăm pur și simplu să moară. Simplul fapt de a le da o șansă contează enorm. Hai să nu jignim animalele fiind oameni-animale, într-un mod atât de urât, încât apelaltivul să fie primit cu indulgență.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s